Checul cu ciocolată și nuci – Deliciul perfect pentru orice ocazie

Checul cu ciocolată și nuci este un desert minunat, perfect pentru a te răsfăța într-o după-amiază liniștită sau pentru a impresiona invitații la ocazii speciale. Combinația de ciocolată bogată și gustul crocant al nucilor transformă …

Checul cu ciocolată și nuci - Deliciul perfect pentru orice ocazie

Checul cu ciocolată și nuci este un desert minunat, perfect pentru a te răsfăța într-o după-amiază liniștită sau pentru a impresiona invitații la ocazii speciale. Combinația de ciocolată bogată și gustul crocant al nucilor transformă acest chec într-o adevărată delicatesă. Fie că ești un iubitor al dulciurilor sau doar vrei să-ți răsfeți papilele gustative, acest chec te va cuceri cu siguranță.

Ingrediente necesare pentru checul cu ciocolată și nuci

Pentru a pregăti acest delicios desert, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 200 g ciocolată neagră de calitate
 • 200 g unt
 • 200 g zahăr
 • 4 ouă
 • 200 g făină
 • 1 linguriță praf de copt
 • 100 g nuci măcinate
 • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare

Pentru a pregăti checul cu ciocolată și nuci, urmează pașii de mai jos:

 1. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește o formă de chec, pe care o poți tapeta cu hârtie de copt sau o poți unge cu puțin unt și presăra făină.
 2. Într-un castron, topește ciocolata neagră la bain-marie sau în cuptorul cu microunde, având grijă să amesteci din când în când pentru a evita arderea. Lasă ciocolata topită să se răcească puțin.
 3. Într-un alt castron, mixează untul moale și zahărul până când obții o compoziție omogenă și cremoasă.
 4. Adaugă ouăle unul câte unul și mixează bine după fiecare adăugare. Asigură-te că fiecare ou este bine încorporat în compoziție înainte de a adăuga următorul.
 5. Adaugă treptat ciocolata topită și amestecă până când obții o compoziție omogenă.
 6. Cerne făina și praful de copt și adaugă-le în compoziția de ciocolată treptat. Amestecă ușor cu o spatulă până când ingredientele uscate sunt complet incorporate.
 7. Adaugă nucile măcinate și extractul de vanilie și amestecă până la omogenizare.
 8. Toarnă compoziția în forma pregătită și nivelează suprafața cu spatele unei linguri.
 9. Coace checul în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 45-50 de minute sau până când un test cu scobitoarea iese curat atunci când este introdusă în centrul checului.
 10. Lasă checul să se răcească complet înainte de a-l scoate din formă. Poți presăra puțin zahăr pudră pe deasupra pentru a-i da un aspect mai atrăgător.

Savurează checul cu ciocolată și nuci

Acum că ai pregătit checul cu ciocolată și nuci, este momentul să te bucuri de rezultatul muncii tale. Taiă o felie generoasă din chec și savurează-l alături de o cană de ceai sau cafea. Textura moale și suculentă a checului, combinate cu aroma intensă a ciocolatei și gustul crocant al nucilor, vor crea o experiență senzorială desăvârșită.

Sfaturi pentru a obține un chec perfect

Pentru a obține un chec cu ciocolată și nuci perfect, ține cont de următoarele sfaturi:

 • Folosește ciocolată de calitate superioară pentru un gust bogat și intens.
 • Asigură-te că toate ingredientele sunt la temperatura camerei înainte de a le folosi.
 • Amestecă ingredientele uscate separat înainte de a le adăuga în compoziție.
 • Coace checul în cuptorul preîncălzit și nu deschide ușa cuptorului în primele 30 de minute pentru a evita scăderea bruscă a temperaturii și compromiterea checului.
 • Verifică dacă checul este copt prin introducerea unei scobitori în centrul acestuia. Dacă scobitoarea iese curată, checul este gata.

Întrebări frecvente despre checul cu ciocolată și nuci

Cât timp rezistă checul cu ciocolată și nuci proaspăt?

Checul cu ciocolată și nuci poate rezista proaspăt timp de aproximativ 3-4 zile dacă este păstrat într-un recipient etanș sau învelit în folie de plastic la temperatura camerei. Poți să-l încălzești ușor în cuptor sau la microunde înainte de a-l servi pentru a-i readuce prospețimea.

Pot înlocui nucile cu alt ingredient?

Desigur, poți experimenta și folosi alte tipuri de nuci sau chiar adăuga alte ingrediente precum stafide, alune sau fructe uscate. Alege ingredientele care îți plac și adaptează rețeta după preferințele tale.

Se poate congela checul cu ciocolată și nuci?

Da, poți congela checul cu ciocolată și nuci pentru a-l păstra mai mult timp. Învelește-l bine în folie de plastic și pune-l într-un recipient etanș. Congelat, checul poate rezista timp de aproximativ 2-3 luni. Înainte de a-l servi, lasă-l să se dezghețe la temperatura camerei și, dacă dorești, poți să-l reîncălzești ușor în cuptor pentru a-i reda prospețimea.

De ce s-a prăbușit checul meu în mijloc?

Există câteva motive posibile pentru care checul poate cădea în mijloc. Unul dintre motive poate fi faptul că nu a fost copt suficient sau că temperatura cuptorului nu a fost reglată corect. De asemenea, prea mult praf de copt sau adăugarea excesivă de ingrediente lichide pot duce la prăbușirea checului. Asigură-te că urmezi instrucțiunile cu atenție și că măsori ingredientele cu precizie pentru a obține un chec perfect.

Vezi și:

Lasă un comentariu