Zacusca de ghebe cu vinete și ardei

Zacusca de ghebe cu vinete și ardei este o delicioasă conservă tradițională românească, bogată în arome și culori. Această rețetă autentică a devenit unul dintre cele mai populare preparate în bucătăria românească, fiind apreciată pentru …

Zacusca de ghebe cu vinete și ardei

Zacusca de ghebe cu vinete și ardei este o delicioasă conservă tradițională românească, bogată în arome și culori. Această rețetă autentică a devenit unul dintre cele mai populare preparate în bucătăria românească, fiind apreciată pentru gustul său intens și versatilitatea în prepararea diverselor feluri de mâncare. Zacusca poate fi consumată ca atare, pe pâine prăjită sau ca și ingredient în diverse rețete, aducând o notă savuroasă și aromată.

Ingrediente necesare

Pentru a prepara zacusca de ghebe cu vinete și ardei, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 kg de ghebe
 • 2 vinete mari
 • 2 ardei grași roșii
 • 2 cepe
 • 4 căței de usturoi
 • 200 ml ulei
 • 2 linguri pastă de tomate
 • Sare și piper după gust
 • 1 linguriță boia de ardei dulce
 • Pătrunjel proaspăt pentru decor

Mod de preparare

Pentru a obține o zacusca de ghebe cu vinete și ardei savuroasă, urmați acești pași:

 1. Curățați și spălați ghebele, îndepărtând părțile necomestibile. Tăiați-le în bucăți mai mici.
 2. Tăiați vinetele în felii subțiri și presărați-le cu sare. Lăsați-le timp de aproximativ 30 de minute, apoi clătiți-le pentru a îndepărta sarea și amărăciunea.
 3. Încălziți o tigaie cu ulei și căliți ceapa și usturoiul tocate mărunt până devin translucide.
 4. Adăugați ghebele și ardeii tăiați cubulețe. Căliți-le timp de câteva minute până se înmoaie.
 5. Adăugați vinetele și pasta de tomate. Amestecați bine toate ingredientele.
 6. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați zacusca să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 1-2 ore, până se formează o compoziție omogenă, iar legumele sunt bine fierte.
 7. La final, condimentați cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Omogenizați compoziția și lăsați-o să se răcească complet.
 8. Puneți zacusca în borcane sterilizate și închideți-le ermetic. Păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat.

Întrebări frecvente

1. Cum se servește zacusca de ghebe cu vinete și ardei?

Zacusca de ghebe cu vinete și ardei poate fi servită ca aperitiv pe pâine prăjită sau ca și ingredient în diverse preparate. De asemenea, poate fi folosită pentru a da gust și savoare mâncărurilor gătite sau în sandvișuri și tartine.

2. Cât timp se păstrează zacusca de ghebe cu vinete și ardei?

Conserva de zacusca se păstrează în borcane închise ermetic, într-un loc răcoros și întunecat. Astfel, poate fi păstrată până la 6 luni.

3. Pot folosi alte tipuri de ciuperci în locul ghebelor?

Da, puteți înlocui ghebele cu alte tipuri de ciuperci, precum ciuperci de pădure sau champignon. Însă, savorile acestora pot influența ușor gustul final al zacuscăi.

4. Se poate congela zacusca de ghebe cu vinete și ardei?

Da, puteți congela zacusca de ghebe cu vinete și ardei în borcane sau recipiente adecvate pentru congelare. Asigurați-vă că lăsați suficient spațiu pentru dilatarea compoziției în timpul înghețării.

Așadar, zacusca de ghebe cu vinete și ardei reprezintă o delicioasă și versatilă conservă tradițională românească, perfectă pentru a aduce arome autentice în preparatele tale preferate. Încercați această rețetă simplă și savurați gustul bogat al zacuscăi preparate în casă.

Vezi și:

Lasă un comentariu