Salam de biscuiți cu cremă

Salamul de biscuiți cu cremă este o delicioasă și răcoritoare prăjitură care îmbină gustul bogat al biscuiților cu textura fină și cremoasă a cremei. Este un desert popular și apreciat în bucătăria românească, potrivit pentru …

Salam de biscuiți cu cremă

Salamul de biscuiți cu cremă este o delicioasă și răcoritoare prăjitură care îmbină gustul bogat al biscuiților cu textura fină și cremoasă a cremei. Este un desert popular și apreciat în bucătăria românească, potrivit pentru diverse ocazii, de la petreceri și sărbători până la întâlniri informale în familie.

Originea și istoria salamului de biscuiți cu cremă

Originea salamului de biscuiți cu cremă este controversată, dar se crede că această prăjitură a apărut în secolul al XIX-lea în Franța, sub numele de „salame di cioccolato”. Acest desert a fost apreciat rapid în Europa și a căpătat variante și denumiri diferite în fiecare țară. În România, salamul de biscuiți cu cremă a devenit popular în perioada comunistă și a rămas un desert iubit și apreciat de-a lungul timpului.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti salamul de biscuiți cu cremă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 200 de grame de biscuiți (digestive, simpli sau cu cacao)
 • 200 de grame de unt la temperatura camerei
 • 200 de grame de zahăr pudră
 • 2 ouă
 • 2 linguri de cacao
 • 1 lingură de cafea instant
 • 1 esență de vanilie
 • 100 de grame de nuci măcinate (opțional)
 • 50 de grame de stafide (opțional)

Mod de preparare

Pentru a pregăti salamul de biscuiți cu cremă, urmați acești pași simpli:

 1. Într-un bol, amestecați untul moale cu zahărul pudră până obțineți o cremă omogenă.
 2. Adăugați ouăle și esența de vanilie în bol și amestecați bine.
 3. Încorporați cacaoa și cafeaua instant în compoziție și amestecați până obțineți o pastă uniformă.
 4. Adăugați biscuiții sfărâmați în compoziție și amestecați până sunt acoperiți complet de cremă.
 5. Dacă doriți, puteți adăuga și nucile măcinate și stafidele în compoziție pentru a obține o textură și mai bogată.
 6. Puneți compoziția într-o folie alimentară și dați forma unui salam. Strângeți bine folia în jurul compoziției și puneți salamul la frigider pentru cel puțin 2-3 ore sau până se întărește.
 7. La final, tăiați salamul de biscuiți cu cremă în felii și serviți-l răcit.

Variante și combinații

Salamul de biscuiți cu cremă poate fi personalizat în funcție de preferințele individuale. Puteți adăuga în compoziție ingrediente precum ciocolată topită, fructe confiate, nuci sau alune pentru a obține arome și texturi diferite. De asemenea, puteți încerca varianta fără cacao și cafea, adăugând în schimb esență de portocale sau lămâie pentru un gust proaspăt și citric.

Întrebări frecvente

1. Pot folosi alte tipuri de biscuiți?

Da, puteți folosi și alte tipuri de biscuiți în loc de cei specificați în rețetă. Biscuiții digestivi sau simpli sunt recomandați pentru o bază neutră, dar puteți experimenta cu diferite arome și texturi folosind biscuiți cu cacao sau biscuiți cu nuci.

2. Este necesar să folosesc unt la temperatura camerei?

Da, este recomandat să folosiți unt la temperatura camerei pentru a-l putea amesteca ușor cu celelalte ingrediente și a obține o compoziție omogenă.

3. Cât timp se păstrează salamul de biscuiți cu cremă?

Salamul de biscuiți cu cremă se păstrează bine în frigider timp de aproximativ o săptămână, într-un recipient închis ermetic sau înfășurat în folie alimentară. Astfel, puteți savura acest desert delicios în mai multe reprize.

4. Pot congela salamul de biscuiți cu cremă?

Da, puteți congela salamul de biscuiți cu cremă. Înfășurați-l în mai multe straturi de folie alimentară sau puneți-l într-un recipient etanș și păstrați-l în congelator pentru până la 2 luni. Decongelați salamul la temperatura camerei înainte de a-l servi.

5. Pot înlocui zahărul pudră cu alt îndulcitor?

Da, puteți înlocui zahărul pudră cu îndulcitori precum zahărul brun, îndulcitorii artificiali sau îndulcitorii naturali. Totuși, cantitatea și textura pot fi afectate, așa că este recomandat să adaptați rețeta în consecință.

Vezi și:

Lasă un comentariu