Coaste de Vita la Cuptor: Savoarea Autentica a Bucatariei Romanesti

Bun venit in lumea aromata a bucatariei romanesti! Astazi, vom descoperi impreuna un delicios si apetisant preparat traditional romanesc: coaste de vita la cuptor. Aceasta reteta se numara printre cele mai iubite si apreciate mancaruri …

Coaste de Vita la Cuptor: Savoarea Autentica a Bucatariei Romanesti

Bun venit in lumea aromata a bucatariei romanesti! Astazi, vom descoperi impreuna un delicios si apetisant preparat traditional romanesc: coaste de vita la cuptor. Aceasta reteta se numara printre cele mai iubite si apreciate mancaruri din Romania, iar savoarea sa autentica va cuceri farfuriile si inimile gurmanzilor.

Reteta Autentica a Coastelor de Vita la Cuptor

Pentru a pregati coastele de vita la cuptor, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1.5 kg coaste de vita
  • 3 cepe mari, tocate marunt
  • 4 catei de usturoi, pisati
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 500 ml supa de vita sau apa
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • Sare si piper, dupa gust

Pentru marinada:

  • 100 ml vin rosu sec
  • 2 linguri de sos Worcestershire
  • 2 linguri de miere
  • 4 catei de usturoi, pisati
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat, ras
  • Sare si piper, dupa gust

Inainte de a incepe pregatirea propriu-zisa a coastelor, vom prepara o marinada delicioasa pentru a le da o aroma si o textura deosebita. Intr-un bol, amestecam vinul rosu, sosul Worcestershire, mierea, usturoiul pisat, ghimbirul ras, sarea si piperul. Luam coastele de vita si le punem intr-un recipient mai adanc, iar peste ele turnam marinada. Acoperim bine recipientul si il punem la frigider pentru cel putin 2 ore, astfel incat carnea sa se marineze perfect.

Dupa ce coastele s-au marinat suficient, este momentul sa trecem la pasul urmator. Pornim cuptorul si il incalzim la 180 de grade Celsius. Pe o tava de copt, punem uleiul de masline si il intindem uniform. Asezam coastele pe tava, iar deasupra adaugam ceapa tocată si cateii de usturoi pisati. Turnam supa de vita sau apa, adaugam pasta de tomate si condimentele: boiaua de ardei dulce, cimbrul si oregano. Acoperim tava cu folie de aluminiu si dam totul la cuptor pentru aproximativ 2 ore.

Pe parcursul timpului de coacere, coastele se vor fragezi si vor capata o savoare divina, iar aroma va inunda bucataria. Dupa cele 2 ore, indepartam folia de aluminiu si mai lasam coastele in cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand se rumenesc frumos la suprafata.

Prepararea Garniturii Potrivite

Pentru a insoti coastele de vita la cuptor cu o garnitura delicioasa, avem cateva variante traditionale romanesti:

Cartofi copti

Curatam si taiem cartofii in felii groase. Intr-un bol, ii amestecam cu ulei de masline, cimbru, rozmarin, sare si piper. Asezam cartofii pe o tava de copt si ii coacem in cuptor pana devin aurii si crocanti.

Mamaliguta cu branza

Mamaliga reprezinta un aluat consistent, facut din faina de porumb si apa, care se fierbe pana capata consistenta dorita. Se poate servi alaturi de branza rumenita sau smantana, pentru un plus de savoare.

Salata de legume proaspete

Pregatim o salata colorata din rosii, castraveti, ardei gras si ceapa, pe care o condimentam cu ulei de masline, otet balsamic, sare si piper.

Frecvente Intrebari si Raspunsuri

Care este timpul ideal de marinare pentru coastele de vita?

Recomandam sa marinezi coastele de vita pentru cel putin 2 ore, insa, pentru cea mai intensa aroma, poti sa le lasi la frigider si peste noapte.

Ce alt tip de carne se poate prepara la cuptor?

Pe langa coastele de vita, poti incerca retete similare cu coaste de porc sau cu pui. Rezultatul va fi la fel de delicios si satisfacator.

Ce alte condimente se pot adauga pentru un gust personalizat?

Pentru a-ti personaliza preparatul, poti adauga condimente precum chimion, coriandru sau rozmarin, in functie de preferintele tale culinare.

Cum pot pastra coastele de vita la cuptor proaspete pentru mai mult timp?

Daca mai ramane ceva din aceasta delicioasa mancare, poti sa o pastrezi in frigider intr-un recipient inchis ermetic. Reincalzeste-o ulterior in cuptor sau la microunde pentru a o savura din nou.

Acum esti pregatit sa impresionezi cu o adevarata delicatesa a bucatariei romanesti: coaste de vita la cuptor. Aromele autentice si prepararea traditionala vor aduce savoarea de neuitat pe masa ta. Bucura-te de aceasta mancare delicioasa alaturi de cei dragi!

Vezi și:

Lasă un comentariu