Carne de oaie la cuptor

Bine ați venit la o experiență culinară deosebită, unde vă vom dezvălui secretul preparării unei delicatese tradiționale românești: carne de oaie la cuptor. Această rețetă aduce în prim-plan arome autentice, amintindu-ne de bucatele savurate în …

Carne de oaie la cuptor

Bine ați venit la o experiență culinară deosebită, unde vă vom dezvălui secretul preparării unei delicatese tradiționale românești: carne de oaie la cuptor. Această rețetă aduce în prim-plan arome autentice, amintindu-ne de bucatele savurate în atmosfera caldă a sărbătorilor de familie sau la evenimente speciale.

Originea și tradiția carnei de oaie la cuptor

Carnea de oaie la cuptor are o istorie bogată și se regăsește în gastronomiile multor popoare din lume. În România, preparatul de carne de oaie la cuptor este considerat o mâncare tradițională și reprezintă o alegere populară pentru masa de sărbătoare.

De-a lungul timpului, rețeta s-a transmis din generație în generație, păstrându-și autenticitatea și farmecul specific. Se crede că secretul unui preparat reușit stă în combinația de ingrediente de calitate și timpul îndelungat de coacere, care permite aromelor să se contopească într-o simfonie delicioasă.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti carne de oaie la cuptor veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 kg de carne de oaie (paleta sau pulpa)
 • 4 căței de usturoi
 • 2 cepe mari
 • 2 morcovi
 • 2 cartofi mari
 • O legătură de cimbru proaspăt
 • O legătură de rozmarin proaspăt
 • Sare și piper după gust
 • 200 ml vin alb sec
 • 200 ml apă
 • Ulei de măsline

Mod de preparare

1. Începeți prin pregătirea ingredientelor. Curățați și tăiați legumele în bucăți potrivite, iar carnea de oaie spălați-o și uscați-o cu șervețe absorbante. Tăiați cățeii de usturoi în felii subțiri.

2. Într-un castron, pregătiți un amestec de ulei de măsline, sare și piper. Ungeți bine bucățile de carne cu acest amestec, asigurându-vă că sunt acoperite uniform.

3. Preîncălziți cuptorul la o temperatură de aproximativ 180 de grade Celsius.

4. Așezați bucățile de carne într-o tavă de copt. Adăugați usturoiul feliat, cimbrul și rozmarinul, distribuindu-le frumos printre bucăți. Turnați vinul alb și apa în tavă.

5. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și introduceți-o în cuptorul preîncălzit. Lăsați carne de oaie la cuptor pentru aproximativ 2 ore, astfel încât să devină fragedă și să se îmbibe cu aromele condimentelor și legumelor.

6. După cele 2 ore, scoateți tava din cuptor și înlăturați folia de aluminiu. Adăugați bucățile de cartofi și morcovii în jurul cărnii și mai lăsați la cuptor pentru încă o oră, până când legumele se rumenesc frumos.

7. După ce ați obținut o culoare apetisantă și legumele s-au copt, puteți servi carnea de oaie la cuptor cu încredere. Poftă bună!

Variante și recomandări

Există numeroase variante ale rețetei de carne de oaie la cuptor, în funcție de regiunea sau preferințele fiecăruia. Unii adaugă vin roșu în loc de vin alb, alții preferă să adauge legume suplimentare pentru a obține o combinație mai bogată de arome.

Pentru un plus de savoare, puteți experimenta cu diferite condimente și ierburi aromatice. De asemenea, puteți însoți acest preparat cu o garnitură de mămăligă, cartofi copți sau legume la grătar.

FAQs (Întrebări frecvente)

1. De ce este carne de oaie la cuptor atât de apreciată?

Carnea de oaie la cuptor este apreciată pentru gustul său inconfundabil, dat de combinația perfectă de arome și texturi. Este o mâncare care aduce aminte de tradiții și momente speciale în familie.

2. Cât timp trebuie să fie la cuptor carnea de oaie?

Timpul de coacere poate varia în funcție de dimensiunea și tipul de carne de oaie folosit. De obicei, este recomandat să lăsați carnea la cuptor pentru cel puțin 2 ore, la temperatură moderată, pentru a deveni fragedă și a se păstra suculentă.

3. Ce garnituri merg bine cu carne de oaie la cuptor?

Carnea de oaie la cuptor poate fi însoțită de diverse garnituri, precum mămăliga, cartofii copți, piureul de cartofi sau legumele la grătar. Alegerea depinde de preferințele personale.

4. Pot păstra resturile de carne de oaie la cuptor pentru a le mânca a doua zi?

Da, puteți păstra resturile de carne de oaie la cuptor în frigider pentru a le savura și a doua zi. Este recomandat să le încălziți la cuptor sau la microunde, pentru a le menține prospețimea și gustul.

Vezi și:

Lasă un comentariu